Netradiční mouky a jejich využití
Tradiční bílá mouka se už nenosí. Tedy alespoň ne v moderní cukrařině. Současný svět nabízí řadu jiných možností a řadu dalších skvělých surovin, ze kterých lze vykouzlit nejen chuťově vynikající, ale také nutričně vyváženější pokrmy. V případě, že patříte k milovníkům pečení nebo v kuchyni využíváte jinak mouky různých druhů, pojďme se seznámit s netradičními moukami a jejich využitím.
Žitná mouka je výživově velmi bohatá
Při nakupování potravin vás mohla zaujmout žitná mouka, která se stejně jako bílá stává (postupně, ale stává) spíše běžnou surovinou. V našem seznamu ale má stále své místo. Po nutriční stránce patří k nejvýživnějším, i proto je povolená například v jídelníčku, který je zaměřen na redukci.
Kromě bohaté výživové stránky je žitná mouka také plná vitamínů, a to například vitamínů skupiny B nebo E. Obsahuje také velké množství vlákniny.
Banánová mouka
Zatímco o žitné mouce jste pravděpodobně věděli, znali jste také banánovou mouku? Ta je již více netradiční, že ano? Postupně se však také dostává do povědomí, a to hlavně díky svému nutričnímu složení. Je totiž vynikající a velmi bohatá na draslík, hořčík, také na vlákninu.
Banánovou mouku ocení hlavně ti, kteří se snaží, aby z využívaných surovin při přípravě jídla nevyprchalo příliš mnoho vzácných látek. Tento typ mouky je vyráběn už tak, aby k zajištění všech prospěšných živin došlo a neztratilo se takřka nic.
Rýžová mouka se pyšní nevšední chutí
Nejen banánová mouka, ale také rýžová je dnes naprostým unikátem. Jenže právě pro svou netradičnost se z ní stal velmi oblíbený produkt, který je navíc dobře stravitelný v porovnání s jinými druhy mouky. Stejně jako tradiční rýže, i rýžová mouka má tendenci zvětšovat objem. Používá se však většinou jako zahušťovadlo.
Je ale pravdou, že k sehnání je nejen ve formě zahušťovadla, ale také ve variantě určené ryze na pečení. Zakomponovat ji tak můžete i do oblíbených sladkých buchet a podobných pokrmů.
Leave a comment
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.