Indie v kuchyni
Představím Vám jednoduchý a rychlý recept na výbornou tikka masala. Je to první jídlo, které jsem ochutnala od pravých indických kuchařů a musím uznat, že čím víc se snažíte udělat tento recept lepší, tím víc se blížíte jejich kulinářskému umění.
Na tento recept budete potřebovat (pro 3-4 osoby, záleží na tom, jak moc Vám bude chutnat):
5 větších rajčat (měkčích)
1 plechovka krájených rajčat
2 cibule
zázvor
Půl až hlavička česneku
1 kg kuřecího masa
1 jogurt
1 zakysaná smetana
Olej
Koření kurkuma, koriandr, chilli, skořice (dají se použít i čerstvé)
Sůl
Cca hodinu předtím, než začnete s o máčkou, naložíte si maso. Nastrouháte zázvor, většinou podle chuti. Oloupete česnek a přidáte namačkaný k zázvoru. Nakrájíte si kuřecí maso na kostičky a spolu s olejem vložíte do misky k ostatním surovinám a zamícháte. Nezapomeňte přidat sůl. Takto hotové maso, vložíte do ledničky a necháte odležet.
Druhá fáze začíná osmahnutím masa na pánvi. Vyberte takovou pánev, aby se do ní vešly všechny ingredience. Nejlepší je wok 28cm. K tomu přidáte nakrájenou cibuli na kostičky. Počkáte, až bude maso osmažené a cibule měkká. Mezitím si nakrojíte a spaříte velká rajčata a otevřete plechovku s koupenými rajčaty. Ty potom přidáte na pánev a povaříte. Až bude omáčka bublat, přidejte jogurt a zakysanou smetanu a opět počkejte, až se to celé bude vařit. Nakonec podle chuti okořeňte. Já většinou dávám dvě lžíce kurkumy, koriandru a skořice. S chilli opatrně, pokud nejste milovník extra pálivých jídel. K tomu se kromě rýže hodí i skvělé placky, které jsou raz dva hotové.
Na placky budete potřebovat:
1 malý jogurt
0.5 kg hladké mouky
Voda
Sůl
Máslo
Česnek
Ze všech ingrediencí vypracujete těsto, které nebude lepit. Můžete ho na chvíli nechat odležet v ledničce. Poté rozválíte na menší kousky a dáte na rozpálenou pánev. Pečete do křupava z obou stran. Velmi rychlé! Na vedlejší plotýnce si rozehřejte máslo s česnekem. Když placku vyndáte na přiložený talíř, potřete ji máslem s česnekem.
Přejeme dobrou chuť.