News

Pivo čekají velké změny! Od prosince se bude značit jinak

Od prvního prosince letošního roku vstupuje v platnost upravená vyhláška od Ministerstva zemědělství, která upravuje označování pivo podle stupňovitosti a typu kvašení. Nově se dočkáme například označení plná piva u svrchně kvašených piv se stupňovitostí 11-12.

Foto: Internet

Všichni milovníci piva v České republice by měli pořádně zbystřit. Jejich milovaný nápoj čeká od prosince revoluce. Ve všech objektivních internetových médiích se můžeme dočíst o velkých změnách, které se dotknou označovaní piv podle stupňovitosti a typu kvašení. Od začátku prosince se budou totiž svrchně kvašená jedenáctistupňová a dvanáctistupňová piva označovat jako plná piva. Ministerstvo zemědělství si od nové vyhlášky slibuje zpřehlednění a celkově usnadnění orientace v širokém sortimentu piv.

Nové značení sice platí už od letošního roku, nicméně pivovary mohou staré etikety používat až do prosince 2019. Žádné skokové změny se tak obávat nemusíme. To by byl totiž pravděpodobně velký hazard s pijany, kteří si pro pivo chodí pravidelně a náhlou změnou by byli velice zmateni.  Možná by dokonce z toho šoku přestali úplně konzumovat pivo a raději by všechny své ušetřené peníze investovali do výherních automatů.  Takového scénáře se naštěstí obchodní řetězce obávat nemusí. Spíše se bude jednat o postupné nahrazování. Názvy budou pivům přiřazeny podle stupňovitosti.

Zákazník díky nové vyhlášce okamžitě pozná, jestli se jedná o svrchně kvašené pivo typu Ale a dalších populárních pivních druhů, nebo jestli je v lahvi zlatavý mok spodně kvašený ležák plzeňského typu.  Označení „Ležák“ pro jedenácti a dvanácti stupňová piva zůstává. Pro jedenácti a dvanácti stupňová piva svrchně kvašená se nově musíme zvyknout na označení „plné pivo“.

Takzvané pivní speciály, které mají stupňovitost 13 a více se nově budou nazývat silná piva. Tak bude na první pohled jasné, že mají více stupňů, a proto mají s největší pravděpodobností i vyšší obsah alkoholu. Nově se rovněž zavádí označení atypický pivní nápoj, který se bude používat pro označení nápojů z piva s modifikovaným podílem sladu, nebo modifikovaným způsobem kvašení. V České republice se ovšem taková piva vyskytují spíše okrajově.

Na českých fotbalových stadionech se zákazníků a milovníků piva a fotbalu vůbec nedotkne. Většinou se totiž na tribunách čepuje výčepní pivo o stupňovitosti 7-10, které si svůj název zachová i po prvním prosinci. A že by se na fotbale začala čepovat takzvaná plná piva, je přinejmenším krajně nepravděpodobné.